Trepte în sus

Pilates — ora mea de a fi aici și acumTimp de lectură 6 minute

Cu vreo câțiva ani în urmă tot auzeam despre pilates și nu aveam nici o idee ce reprezintă. Creadeam că e doar un cuvânt fancy pe care îl folosesc fetele care merg la sală. Chiar sună fancy, nu? Și foarte instagramabil, aș spune. Ce presupuneau, însă, exercițiile, nu aveam nici o idee. Aveam să aflu mai târziu că nu e tare instagramabil și că efortul depus acolo is real.

Fancy și întinzi mușchii. OK.

Am aflat eu până la urmă ce e pilatesul printr-un search pe Google și deja îmi era mai clar — aha, te duci și îți întinzi mușchii. Apoi am văzut niște imagini cu elasticele folosite în unele tipuri de antrenamente și deja îmi era mai clar. Fancy și întinzi mușchii. OK.

Am apelat la pilates un pic mai târziu decât după ce am aflat cu ce se „mănâncă”, dar nu pentru că tare ardeam de nerăbdare să îmi intind mușchii. Eu de felul meu am crescut destul de inertă, bucurându-mă că în clasa a 9-a aveam certificat de eliberare de la educația fizică. Aveam mai pe urmă să realizez ce greșeală e aceasta, de fapt. Anyway, prietenia mea cu sportul nu s-a dezvoltat și ironia face că îți dai seama cât de în detrimentul tău e acest fapt, cu cât mai mult înaintezi în vârstă (cum sună asta, ugh).

Cum am început?

Așadar, antrenamentele de pilates le-am început cu aproape 3 ani în urmă, dar după cum am spus, nu din nevoi fizice, dar mintale. Aveam nevoie de mișcare pentru sănătatea mintală care atunci era la pământ. Pot spune chiar că a fost la cel mai jos nivel pe care l-am experimentat vreodată (și nu nu aș vrea să se mai repete).

Aveam nevoie de mișcare pentru sănătatea mintală care atunci era la pământ.

Inițial, am ales antrenamente de grup și mergeam la fly yoga, pentru că abonamentul permitea să frecventez orice antrenament de grup care includea fly yoga, pilates pe covoraș, yoga și nu mai țin minte care.

Fly yoga este foarte interesantă și spatele meu obosit și inert tare se mai bucura să se întindă pe cearșafurile zburătoare. Apoi, mi-am zis că ar trebui să încerc pilatesul, totuși.

Cam așa arată fly yoga. Apropo, una din cele mai relaxante poziții.

Antrenamentele de pilates au început cu cel pe covoraș (matwork). Și atunci la creierul meu a ajuns informația: pilatesul e bazat pe întinderi, dar el nu este nici pe departe ușor de executat. Mai ales când duci mai mult un mod sedentar de viață.

Țin minte că aveam o dorință inexplicabilă să văd cum un bărbat face aceleași exerciții.

După vreo 10 antrenamente abia am început să înțeleg principiile și care e esența. După încă vreo 10 antrenamente a început să mi se primească câte ceva. Să nu fiu înțeleasă greșit și nu vreau să exagerez, dar chiar e greu la început. Țin minte că aveam o dorință inexplicabilă să văd cum un bărbat face aceleași exerciții. For the fun of it. Și am avut ocazia.

Însuși efortul fizic nu este greu, dar e greu faptul că trebuie să lucrezi cu anumiți mușchi care de obicei nu îi folosești, însă ar trebui. Apoi trebuie să respiri corect. Apoi mușchii care involuntar îi încordezi, trebuie să ții cont să îi relaxezi. Toate concomitent! De exemplu eu tot timpul, chiar și acum uneori, încordez gâtul sau umerii fără să îmi dau seama, pentru că la mine spatele e permanent încordat.

Păi și printre toate aceste procese eu am avut o mare revelație: corpul și minte mea erau două entități diferite, care funcționau absolut individual. Iar pilatesul mi-a deschis ochii și ele au început să conlucreze. În general, se schimbă percepția, conștiința de sine.

Eu nu am reușit să devin frecventatoarea perfectă și am mers și continui să merg la pilates o dată pe săptămână. Uneori cu pauze. Dar cert e faptul că de fiecare dată când merg, după ce ies de acolo, rămân cu sentimentul de „ce bine că am venit”. Atât la nivel mintal, cât și fizic. Echilibrul perfect.

Next level — reformer-ul

Ulterior, cred că mai mult de un an, am început să frecventez pilatesul la reformer – un pat special, conceput pentru antrenamentele de pilates. Seamănă un pic a BDSM, dar nu e. Unele exerciții sunt chiar foarte interesante. Mie personal nu îmi mai plăceau antrenamentele pe covoraș pentru că mă rodeam în zona coccisului. Plus, am avut ocazia să fac o lecție de probă la pilates cu reformer-ul și, vorba ceea… you never go back.

Exemplu de reformer pe care facem antrenamentele

După ce începi să mergi la pilates viața se schimbă spre bine, cu siguranță. Nu vreau să par siropoasă, dar așa este. Mie mi-a ajutat atât la nivel mintal, cât și fizic. Sunt mușchi pe care încă îmi e greu să îi controlez, sunt poziții pe care le urăsc (șezutul pe fund cu spatele drept!!1), dar anume faptul că am ocazia să trec peste anumite limite, să mă impun, să fac un pic mai mult decât îmi pare că pot — aceasta face diferența. Plus, mușchii care se mai trezesc din somnul permanent. Nemaivorbind de mușchii intimi. Fetelor, cred că știți ce am în vedere.

Pilatesul nu îți va lecui depresiile sau anxietățile, dar pot să garantez că e un foarte bun început în acest scop.

Pilatesul are o grămadă de beneficii pe care fiecare și le va descoperi pentru sine. Mie îmi pare că e o activitate fizică echilibrată — nici grea, nici ușoară — cu care poate să se împace oricine îi permite sănătatea. Nu îți va lecui depresiile sau anxietățile, dar pot să garantez că e un foarte bun început în acest scop.

Uităm să fim aici și acum. And this sucks.

Deseori înainte de antrenament nici nu iau telefonul cu mine și mă duc în sală, mă culc pe acel pat și stau câte 5 minute și mă uit în pod. Cel puțin încerc. În zilele noastre, e mai greu decât pare. Nu neapărat vreau să subliniez dependența față de telefon (deși, da), dar și continua noastră alergătură și a face ceva în orice moment, fiind oarecum programați că timp nu-i și viața trece pe lângă noi. Uităm să fim aici și acum. And this sucks. Iar ora de pilates e un perfect exemplu de concentrare pe moment, pe sine, pe corp, pe respirație, pe efort. Uneori sunt mândră de mine că trec peste propriile limite, alteori mă auto-dezamăgesc și cert în minte. Drăguțe procese au loc. În doar o singură oră pe săptămână.

Prinde următoarele articole direct pe Facebook

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*